25 aniversari del Cementiri Comarcal de Roques Blanques

dl., 08/11/2021 - 08:12

Un cementiri de referència a Europa en gestió ambiental

En el marc del seu 25è aniversari, Roques Blanques edita “Els arbres del Bosc de la Calma”, un llibre sobre la simbologia, història i “ànima” de les espècies que es planten al Parc en record als difunts, que ja compta amb més de 350 exemplars
La demanda d’alternatives ecològiques d’inhumació s’ha quadruplicat en els darrers dos anys
S’espera que unes 20.000 persones visitin el cementiri el cap de setmana de l’1 de novembre
Barcelona, 26 d’octubre de 2009.– Aquest 2009 es compleixen 25 anys de la posada en funcionament del Cementiri Comarcal Roques Blanques, l’any 1984. Coincidint amb Tots Sants, i en el marc d’aquest aniversari, Roques Blanques ha editat Els arbres del Bosc de la Calma un llibre que analitza des de múltiples vessants sis espècies mediterrànies que es troben al cementiri -alzina, alzina surera, pi pinyoner, roure, olivera i xiprer-. Les tres primeres d’aquestes espècies són les que es planten en un dels espais més singulars de Roques Blanques: el Bosc de la Calma, una iniciativa ecològica d’inhumació que es va posar en marxa fa dos anys i mig i que ja compta amb més de 350 exemplars. Tal com explica Joan Ventura, director de Cementiris de Serveis Funeraris Integrals (SFI), el grup funerari que gestiona Roques Blanques, “les espècies que es planten al Bosc de la Calma han estat molt importants al llarg de la història i estretament vinculades a la cultura mediterrània. Amb aquest llibre, volem oferir una aproximació única i especial al món dels arbres que permeti conèixer-los més a fons a través de la seva història, literatura i simbologia. En certa manera, pensem que pot ser una manera d’ajudar en el dol a les famílies que han enterrat alguna persona estimada al Bosc de la Calma”.

Els textos d’Els arbres del Bosc de la Calma són extrets del llibre El alma de los árboles, de Miguel Herrero Uceda, especialista en arbres, a més d’enginyer informàtic i doctor en Inteligència Artificial. Herrero ha aconseguit unir literatura, botànica, història, costums, mitologia i saviesa popular per conformar una obra singular que parla dels arbres i de la cultura que n’ha sorgit sota l’ombra.

Roques Blanques i el medi ambient

Gestionat per SFI des de l’any 1990 en règim de concessió administrativa, Roques Blanques és un cementiri de titularitat pública que va néixer per donar servei a totes les poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona, en un moment en què els cementiris municipals s’havien quedat petits pel fort creixement de les ciutats.

La ubicació especial del cementiri, en ple Parc de Collserola, ha fet que des dels inicis s’hagi posicionat com un centre diferent als tradicionals, molt integrat a l’entorn i respectuós amb l’orografia del parc. Segons Joan Ventura, “ens movem sempre en aquesta línia de respecte pel medi ambient. Per a nosaltres no és una qüestió d’esforç, sinó de compromís. Ens agrada mantenir i preservar l’entorn privilegiat on ens trobem i per això treballem per oferir un espai únic i uns serveis pioners i adaptats a les noves necessitats del segle XXI”. De l’aposta ferma pel medi ambient a Roques Blanques n’han sorgit iniciatives com el Bosc de la Calma o el Jardí del Repòs que fomenten l’ús d’urnes biodegradables, a més de suposar un referent físic per al record dels difunts, quelcom molt necessari en un procés de dol.

Aquest 2009, el cementiri ha apostat novament per la protecció del medi ambient amb l’adquisició del cotxe fúnebre elèctric ION, convertint-se en el primer cementiri de Catalunya a tenir aquest prototipus i el primer de l’Estat a incorporar un sistema per al trasllat d’urnes. Aquestes iniciatives, juntament amb els projectes de protecció de flora i fauna autòctones, han contribuït a què el cementiri hagi estat el primer de l’Estat a obtenir el registre europeu EMAS (març de 2008), a més de comptar amb les ISO 14001 de gestió mediambiental i 9001 de gestió de qualitat. Segons dades de 2009 de SFI, la demanda d’alternatives ecològiques d’inhumació s’ha quadruplicat en els darrers dos anys i el 17,5% dels serveis realitzats a Roques Blanques han optat per urnes biodegradables.

Un cementiri ple d’història

Roques Blanques es troba als entorns de la masia de Can Tintorer –on actualment hi ha les oficines del cementiri-, al terme municipal d’El Papiol (Barcelona), unes terres que segons els cronistes tenen molta història. Diversos historiadors confirmen el passat cartaginès i el caràcter mercantil d’aquesta zona, que després es va engrandir amb l’arribada dels romans. Segons es pot deduir de les diverses troballes com àmfores, paviments i altres restes arqueològiques, durant l’època de la dominació romana aquestes terres van ser explotades per la seva riquesa agrícola i minera. Es pot dir, doncs, que el que avui és Roques Blanques, va ser un centre d’activitat i conreu on s’hi collia vi, oli i els fruits que després eren enviats a Roma.