Nit dels ratpenats al Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques

Vie, 14/09/2018 - 07:37

Divendres 14 de setembre el Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques, situat al municipi del Papiol, acollirà una nova edició de la Nit dels Ratpenats al Parc Natural de Collserola. Es tracta d’una una iniciativa de divulgació científica impulsada a nivell català pel Museu de Ciències de Granollers i que es realitza durant tot l’estiu a diferents municipis del principat.

L’activitat comptarà amb una xerrada dels especialistes del Museu sobre les peculiaritats d’aquest grup de mamífers, la seva importància com a indicadors naturals de la qualitat dels sistemes naturals i les metodologies que s’utilitzen per estudiar-los. Tot seguit es realitzarà un itinerari de descoberta per la finca, un espai imbricat en el bosc del Parc Natural de Collserola.

Serà una bona oportunitat per a conèixer més aspectes sobre la importància d’aquests mamífers voladors, tant desconeguts per a la majoria de la població pels seus hàbits nocturns i per a la dificultat que suposa detectar-los.

L’activitat és gratuïta i adreçada a majors de 12 anys. Per participar-hi cal inscriure’s prèviament trucant al telèfon del centre d’informació del Parc, 93.280.35.52.

Anualment al Parc Natural de Collserola es realitza, des de l’any 2009, aquesta proposta. Com a novetat d'enguany, s’ha programat aquesta sessió a un espai singular, un cementiri. Per les seves característiques, Roques Blanques resulta un espai idoni per dur a terme aquesta activitat. Des de la posada en funcionament, l’any 1984, el cementiri s’ha caracteritzat per la ferma aposta per la sostenibilitat i la defensa del medi ambient a través de diverses iniciatives de sepultures ecològiques pioneres a l’Estat –Bosc de la calma, Camí del Bosc, Arbres familiars- i de l’impuls d’accions per potenciar la flora i la fauna autòctones de Collserola en les més de 50 hectàrees de què disposa, en ple parc natural. De titularitat pública –és propietat del Consell Comarcal del Baix Llobregat- i gestionat per Àltima, va ser el primer cementiri espanyol a obtenir la certificació ambiental europea EMAS.

El Museu de Granollers va impulsar l’any 2004 la primera Nit Catalana dels Ratpenats. Any rere any, el treball en xarxa amb diferents entitats, parc naturals, ajuntaments,... fa que cada edició s’incrementin el nombre d’activitats i de participants. Enguany s’han programant 31 sessions per tot el territori.

La Nit Catalana dels Ratpenats forma part d’una iniciativa molt més àmplia, la International Bat Night, una celebració que es du a terme des de l’any 1997 a més de trenta països d’arreu del món durant l’època estival.

Més informació:

Sobre Àltima

Àltima és el grup català capdavanter en la gestió de serveis funeraris, crematoris i cementiris de la província de Barcelona. Amb més de 300 anys d’experiència en el sector funerari i un equip humà de més de 300 professionals, Àltima dóna cobertura actualment a 190 poblacions de Catalunya a través de 32 tanatoris, set complexos crematoris i 19 cementiris. Entre els principals centres, cal destacar el Tanatori Ronda de Dalt, a Barcelona, els tanatoris L’Hospitalet Ronda i L’Hospitalet Gran Via, ambdós a L’Hospitalet de Llobregat, els serveis funeraris de Sant Boi-Baix Llobregat i diversos centres a les comarques del Baix Llobregat, Garraf, Penedès, Bages, Ripollès i Alt Empordà. Així mateix, Àltima realitza la gestió directa del Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques, situat al terme municipal del Papiol (Barcelona). www.altima-sfi.com i www.parc-roquesblanques.com.  

Sobre el Parc Natural de la Serra de Collserola

El Parc Natural de Collserola agrupa més de 8.000 Ha de territori protegit situat al cor de l’Àrea Metropolitana de Barcelona . El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola és l’entitat encarregada de la seva gestió i conservació.  Les entitats consorciades que el conformen són la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments dels nou municipis amb territori al Parc: Barcelona, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, l Papiol, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Montcada i Reixac. www.parcnaturalcollserola.cat