Un 21% dels serveis funeraris a la província de Barcelona són ecològics

Taüts ecològics, urnes biodegradables o espais per escampar o inhumar les cendres de manera controlada entre els més sol·licitats

La incineració assoleix una quota del 35% dels serveis funeraris a la província de Barcelona i a Catalunya se situa en el 25%

Dijous, 30 d’octubre de 2008.- A l’àrea metropolitana de Barcelona, prop d’un 40% dels serveis funeraris realitzats durant l’any 2008 han estat incineracions, segons Serveis Funeraris Integrals (SFI), empresa líder a la província de Barcelona en la gestió de tanatoris, serveis funeraris i cementiris. Aquesta dada suposa un augment de gairebé un 30% respecte 2007, que confirma una tendència creixent en els últims anys. Així mateix, aquest últim any s’ha observat un augment del 21% en la sol·licitud de serveis funeraris sostenibles amb el medi ambient.

Joan Ventura, director de Cementiris de SFI, comenta que “en un moment tan important com és la defunció, cada cop més persones exerceixen un compromís amb el medi ambient. Molts consideren que la defunció suposa el retorn a l’essència de la naturalesa i per això també prefereixen escollir la manera més ecològica de fer-ho”. També s’ha detectat un creixement important en el nombre de persones de Barcelona que sol·liciten enterrar familiars al Cementiri Comarcal de Roques Blanques pel fet de trobar-se a l’entorn natural del Parc de Collserola i, a la vegada, per la proximitat amb la capital catalana.

SFI aposta per opcions ecològiques en els serveis de sepultura que ofereix:

El Jardí del Repòs és un espai ecològic d’estil zen dissenyat per escampar directament les cendres sobre un camí de pedres de riu que es dilueixen en un petit estanc subterrani. A les parets del Jardí es pot gravar el nom de la persona difunta com a “memorial”.

La Font del Repòs, ubicada en en el mateix Jardí, permet una altra alternativa per dipositar l’urna –biodegradable- amb les cendres de la persona difunta en un monòlit de pissarra. Després de la posada en marxa d’un mecanisme d’aigua calenta a 40º, l’urna es desfà en uns 10 minuts i les cendres es dilueixen en un estanc sota el conjunt.

El Bosc de la Calma. Roques Blanques acull aquest bosc, situat en una zona als peus de la muntanya on és possible enterrar una urna biodegradable i plantar-hi un arbre jove damunt. Des de que fa gairebé dos anys que es va iniciar aquest projecte, únic a Espanya, el Bosc de la Calma compta ja amb 250 exemplars plantats. L’arbre més sol·licitat és l’alzina (60%), per davant del pi pinyoner (24%) i l’alzina surera (16%), espècies típiques de la cornisa mediterrània.

Davant la bona acollida de la iniciativa, SFI ha ampliat per Tots Sants el servei del Bosc de la Calma amb els Arbres Familiars, més grans, que permeten enterrar fins a cinc urnes de la mateixa família al voltant.